برای تعریف فلسفه بهتر است تفاوت آن را با سایر علوم بدانیم چرا که سایر علوم هر یک به بخشی از موجودات عالم هستی میپردازند و آنها را مورد مطالعه و بررسی قرار میدهند.
بهطور مثال یک گیاهشناس از بین همه موجودات هستی تنها گیاه را گزینش کرده و درباره آن سخن میگوید یا یک ستارهشناس تنها اجرام آسمانی را مطالعه میکند، اما فلسفه درباره یک موجود گزینش شده سخن نمیگوید.
بلکه همه امور را در عالم هستی مورد بررسی قرار داده و با تمام موجودات سر و کار دارد.
بهطور مثال؛ در فلسفه از خدا گرفته تا انسان، از عالم طبیعت گرفته تا ماوراء طبیعت و از روح انسان و موجودات غیرمادی گرفته تا اجسام، مورد بحث و گفتگو قرار میگیرد.
تفاوت دوم فلسفه با سایر علوم در این است که در فلسفه مسائلی عام و کلی که درباره هرموجودی قابل طرح است، مورد مطالعه و تحقیق قرار میگیرد.
همانطور که میدانید، پیشینه تاریخی علم فلسفه به یونان قدیم باز میگردد، چرا که خود جهان به تنهایی از عشق به دانش در یونان مشتق شده است.
ماهیت این علم در گرایش علوم انسانی به این معناست که قابلیت انزوال این علم نسبت به سایر علوم کمتر است، لذا به منظور مطالعه علم فلسفه، شما مسئول تسلسل تفکرات و پایگاه دادهها در گذشته و حال خواهید بود.
اینکه میگویند پیشرفتهای جدید به خودی خود ساخته نمیشوند و صدها سال پیش برخی از تفکرات فلسفی مهم و اساسی شکل گرفته اند، صحیح است.
اگر چه این علم موضوعیست که با دیگر اصول بهویژه علوم اجتماعی و موضوعات انسانی مانند:
ادبیات، سیاست، تاریخ و هنر سر و کار دارد، اما به عنوان یک علم دشوار در مواردی مانند: تجزیه و تحلیل مفاهیم اخلاقی در خصوص طرح ریزیهای تحقیقی شناخته میشود.
زبان تحصیل رشته فلسفه در کشورهای مختلف متفاوت است، اما اغلب زبان تحصیل به انگلیسی است. تحصیل در رشته فلسفه بدون مدرک زبان بسته به دانشگاه محل تحصیل شماست.
علم فلسفه در سطح کارشناسی به دیگر موضوعات متوالی مانند: فلسفه، سیاست و اقتصاد یا ترکیبی از آنان محسوب میشوند، ناگفته نماند که تمامی این گزینههای انتخابی بهطورکامل متفاوت است.
منطق قدیم، منطق جدید، منتخب متون کلامی و فلسفی، تاریخفلسفهاسلامی، علم کلام، فلسفه اسلامی، فلسفه اخلاق در تفکر غربی، اخلاق در تفکر اسلامی، عرفان نظری، تاریخ فلسفه یونان، تاریخ فلسفه قرون وسطی تا رنسانس، تاریخ فلسفه از "بیکن" تا "هیوم"، تاریخ فلسفه از "کانت" تا نیمه دوم قرن نوزدهم، تاریخ فلسفه جدید و معاصر، فلسفه معاصر و مکاتب جدید قرن بیستم، متون فلسفی به زبان خارجی، متون فلسفی به زبان عربی، متافیزیک در غرب، فلسفه علوم.
یکی از راههای موفقیت در فلسفه، آشنایی اولیه با ریاضیات و مباحث ریاضی است. در واقع ریاضیات پلی مناسب برای رفتن به طرف فلسفه است.
علاقهمندی به فلسفه نیز یکی دیگر از عوامل موفقیت در این رشته است.
آشنایی کامل به زبان انگلیسی برای دانشجویان فلسفه غرب و آشنایی به زبان عربی برای دانشجویان فلسفه اسلامی ضروری است.
رشته فلسفه اهمیت بنیادی در ارتقاء سطح فکری جامعه دارد چرا که هر جامعه نیازمند افرادی است که اهل تفکر و نقادی باشند و مسائل فرهنگی را فهمیده و مبانی فرهنگی را تشخیص دهند و رشته فلسفه وظیفه پرورش چنین متفکرانی را برعهده دارد.